27-10-2018, 09:37
W tematach igrzyskowych/związanych ze zmianami mechaniki, pojawiały się często problemy:
Moja propozycja to zdjąć blokadę wbijania umiejek przy atakach po 0. Nie wiem czemu to zostało kiedyś wprowadzone (być może dla przeciwdziałania nabijania umiejek w PVP, ale zmiana może dotyczyć PvM).
Co w ten sposób osiągniemy? Lepsze wbijanie trafienia przez całą erę, mniejsze znaczenie HP i mobków z wyższymi poziomami (Balor dawał tyle skilla, przez duże HP i mało trafień po 0 przy długiej walce).
Unik nie ulegnie zmianie absolutnie w żaden sposób.
Jakie są tutaj zagrożenia?
Jest to propozycja dużej zmiany, dlatego proponuje jej przetestowanie w erze testowej lub na serwerze testowym (przez co najmniej 10 graczy).
Tę zmianę można także połączyć/dobalansować z innymi propozycjami:
- wydłużymy erę => Tanki i osoby idące w statystyki, będą nie do pokonania dla skillerów
- festiwal 3% - ludzie mają za dużo uniku, a jak dodadzą do tego unik z szybkości to mają 5 ataków i 97% na unik, to są prawie nie pokonani. Im dłuższa era, tym więcej 3%, trafienie traci na znaczeniu
Moja propozycja to zdjąć blokadę wbijania umiejek przy atakach po 0. Nie wiem czemu to zostało kiedyś wprowadzone (być może dla przeciwdziałania nabijania umiejek w PVP, ale zmiana może dotyczyć PvM).
Co w ten sposób osiągniemy? Lepsze wbijanie trafienia przez całą erę, mniejsze znaczenie HP i mobków z wyższymi poziomami (Balor dawał tyle skilla, przez duże HP i mało trafień po 0 przy długiej walce).
Unik nie ulegnie zmianie absolutnie w żaden sposób.
Jakie są tutaj zagrożenia?
- Gracze szybciej będą przeskakiwać potworki - pytanie, czy to coś złego
- Unik straci nieco swoją siłę na znaczeniu (ale chyba o to nam chodzi)
- Możliwość nabijania po 0,23 umiejki na walkach nieroztrzygniętych przy broni +1, bez talizmanów itp. - jednakże tutaj mamy wyraźną stratę XP - same umiejki bez poziomu.
- Dobicie umiejek (w czasie Igrzysk)
- trening umiejek
- Exp - skill (pytanie czy dużo mniejszy od nieroztrzygniętych po 0) + lvl.
- Max 0,15 umiejki z walki nieroztrzygniętej
- Obcięcie umiejek o 50/25% z walk nierozstrzygniętych
Jest to propozycja dużej zmiany, dlatego proponuje jej przetestowanie w erze testowej lub na serwerze testowym (przez co najmniej 10 graczy).
Tę zmianę można także połączyć/dobalansować z innymi propozycjami:
- Dłuższe walki - 28,32,35,38 rund
- Większy/mniejszy exp z potworów
- Skrócenie ery (jeżeli obawiamy się zbyt dużych umiejek)